BårdBård logo

Styreevaluering: Hva er det, og hvordan kan det forbedre styret ditt?

En grundig styreevaluering kan være nøkkelen til å få styret til å jobbe bedre sammen, og bidra til bedre beslutninger.

Skrevet av Stian Tønnesen · Medgründer Bård
Publisert
styreevaluering styreportalen bård

Når var sist gang dere evaluerte hvordan styret fungerer som et lag?

Mange styrer kan lett havne i gamle spor og vaner som bremser utviklingen. Med regelmessige evalueringer legger dere til rette for en forbedringskultur, hvor hver enkelt i styret kan bruke sin kompetanse på best mulig måte.

Styreevaluering gir rett og slett verdifull innsikt som kan forbedre samarbeidet i styret, styrke den strategiske retningen, og bygge tillit blant eiere og interessenter.

Derfor bør styreevaluering være en fast del av styrets arbeid

Styreevalueringer gir en ærlig vurdering av hvordan styret jobber sammen. Den viser hvor det er rom for forbedring, og hvor styret allerede fungerer godt.

Endringene i marked, teknologi og reguleringer krever at styret kontinuerlig tilpasser seg. Uten å stoppe opp og reflektere over arbeidet kan det være vanskelig å se om styret faktisk møter disse kravene eller bare fortsetter slik de alltid har gjort.

Gjennom regelmessige evalueringer sikrer dere at styret er en aktiv drivkraft, og ikke bare en formell enhet. På mange måter handler det om å holde styret relevant for det virksomheten ønsker å oppnå.

Hva får du ut av en styreevaluering?

En styreevaluering gir konkrete svar på hvordan styret presterer, både som team og enkeltindivider. Den hjelper dere å avdekke svakheter, som uklar kommunikasjon eller manglende fokus på strategiske mål.

Den gir også et overblikk over hvilke styrker styret bør bygge videre på, som gode samarbeidsevner eller solid risikostyring. Innsikten fra evalueringen legger grunnlaget for en mer effektiv arbeidsfordeling og tydeligere retning i styrets arbeid.

Eksempler på hva en evaluering kan avdekke inkluderer: om beslutningsprosesser er for tidkrevende, om styret mangler nødvendig kompetanse på enkelte områder, eller om noen styremedlemmer trenger tydeligere ansvarsområder.

Hvordan gjennomføre en styreevaluering

En styreevaluering trenger ikke være komplisert. Med riktig planlegging og verktøy kan den gjennomføres raskt og effektivt.

Spørreundersøkelse: Samle inn informasjon fra styremedlemmene gjennom en anonym spørreundersøkelse. Her er det en fordel å bruke et verktøy som Bård styreportal, hvor du får både en ferdig mal for styreevaluering og verktøyet for å gjennomføre den.

Analyse: Gå gjennom dataene og identifiser mønstre. Er det områder hvor styret presterer dårlig? Finnes det uklarheter i ansvarsfordelingen? Er strategien tydelig nok for alle?

Diskusjon: Presenter resultatene for styret. Dette gir grunnlag for en ærlig samtale om hvordan styret kan bli mer effektivt, og hvilke forbedringer som er nødvendige.

Tiltak: En god evaluering leder alltid til handling. Definer konkrete tiltak for å forbedre samarbeidet, effektivisere prosesser eller styrke styrets kompetanse på spesifikke områder.

Det er vanligvis styreleder som har ansvar for å initiere og lede prosessen med styreevaluering.

Slik gjør dere styreevaluering til en fast rutine

Styreevalueringer bør bli en fast del av styrets arbeid. Det kan enkelt legges inn i årshjulet, slik at det gjennomføres samme tid hvert år.

Ved å bruke Bård sine maler i styrearbeidet så vil styreevaluering legge seg som et fast punkt på årshjulet på det siste styremøtet i året.

Husk også at selve spørreundersøkelsen bør justeres i takt med selskapets utvikling og behov, slik at den alltid er relevant.

Prøv Bård styreportal gratis

Registrer deg for en 30 dagers prøveperiode på Bård styreportal uten forpliktelser for ditt styre. Ingen betalingsdetaljer nødvendig – og kontoen utløper automatisk hvis du ikke vil fortsette.

Prøv gratis